Binnenstadswandeling Tilburg

Op naar Tilburg.

Op woensdag 27 september 2023 gingen we met 9 dames, in 3 auto’s naar Best om daar de trein te nemen naar Tilburg. We waren allemaal op tijd voor de trein van 10.00 uur. In Tilburg aangekomen nam Annemie de rol van gids op zich voor de Binnenstadswandeling. Ze had zich goed voorbereid zodat dit prima verliep. Zoals de folder al aangaf zagen we dat Tilburg een verrassende stad was.

We startten in de spoorzone en vandaar liepen we naar de Willem II straat. Daar stonden we stil bij de synagoge die in 1874 gebouwd werd. In de Tweede Wereldoorlog werd het interieur van dit gebouw vernield door de Nazi’s en in 1949 werd de synagoge heropend. Naast de synagoge is de Helga Deen tuin waar we doorheen wandelden. Helga Deen was een jonge Nederlandse vrouw van Joodse komaf die in het vernietigingskamp Sobibor vermoord is.
Daarna hebben we gezellig samen koffie gedronken in de Cinecitta. Het is de oudste bioscoop in Nederland die onafgebroken films heeft vertoond. Na de koffie wandelden we langs de villa “de Vier Jaargetijden” van de stoffenhandelaar Pollet.
Ook kwamen we door het Dwaalgebied dat bestaat uit de oudste en mooiste straatjes van Tilburg. Niet veel verder kwamen we de Tilburgse Kruikenzeiker tegen. Kruikenzeiker is de bijnaam voor de inwoners van Tilburg.
De naam komt uit het textielverleden van de stad, waarbij menselijke urine werd gebruikt bij de wol-verwerking. We namen ook wat tijd om even een paar winkels te bekijken in de winkelstraat.
Al wandelend kwamen wat later langs het monument Zinloos Geweld. Niet veel verder zagen we het Koninklijk Paleis dat in opdracht van Koning Willem II
in 1847 is gebouwd. De koning overleed in 1849. Toen was het paleis pas enkele weken klaar. Willem II
heeft het paleis nooit gebruikt.
Om 13.30 uur hadden we toch echt wel zin in iets te eten. We hebben toen geluncht op een terrasje.
Via de Heuvelring, de Sint Josefkerk en het standbeeld van Willem II zijn we terug gewandeld naar het station.
Onderweg namen we nog een lekker ijsje.
We waren mooi op tijd voor de trein van 15.38 uur en om 16.00 waren we weer in Best. We konden terug kijken op een leerzame en erg gezellige dag.

Jacqueline Eland